Albul cel mai alb, sau iluzia curățeniei absolute

13.02.2019

Mai mult decât spălarea și îndepărtarea petelor de pe hainele albe, preocuparea noastră se îndreaptă adesea spre menținerea albului acestora cât mai mult timp. Țesăturile albe, în timp, au tendința naturală de a se îngălbeni, chiar dacă sunt noi și au fost depozitate cu grijă.

Piața de detergenți s-a dezvoltat și ea, ridicând standardele de curățenie. În formulele acestora există în mare parte agenți tensioactivi, produși extrem de ușor din petrol, enzime pentru eliminarea petelor cauzate de proteine, înălbitori pentru decolorarea petelor și coloranți albaștrii, fluorescenți pentru a contracara efectul de îngălbenire. Aceștia din urmă se numesc generic înălbitori optici.

Înălbitorii optici sunt substanțe chimice sintetice adăugate la detergenții de rufe lichizi și pudră pentru a face hainele să apară mai albe și mai strălucitoare și, astfel, mai curate. Acestea sunt înlocuirea modernă a unei practici vechi de zeci de ani de albăstrire – adăugând cantități mici de colorant albastru la țesătură pentru a o face să pară mai albă.

Cum funcționează de fapt înălbitorii optici? Aceștia absorb radiațiile ultraviolete, invizibile pentru ochiul uman, și le re-emit în spectrul de lumină vizibilă sub formă de lumină albă. Acest mecanism oferă țesăturilor o luminozitate pe care altfel nu ar avea-o, contracarând astfel, în aparență, tendința bumbacului de a se îngălbeni și a deveni mai cenușiu.

Moleculele de înălbitori optici sunt atât de bine studiate încât lumina vizibilă emisă de ele are o lungime de undă foarte precisă, care corespunde unei nuanțe albe cu o tentă albastră. De fapt, studiile științifice arată că, în aceleași condiții de luminozitate, ochiul uman percepe „albul albăstrui” mai alb decât „albul gălbui”.

Înălbitorii optici pot acoperi, de asemenea, câteva tipuri de pete cu un strat „alb fals” . Acțiunea lor este totuși temporară. După câteva luni eficacitatea lor dispare și țesăturile se întorc la galben-gri și pătat. În concluzie, aceste substanțe nu îți fac hainele mai curate, ci doar le fac să pară mai albe și mai strălucitoare. Poți detecta prezența acestora în hainele tale privind printr-o lumină specială UV sau lumină neagră. Vei observa că hainele tale strălucesc la propriu.

Înălbitorii optici sunt de asemenea utilizați la fabricarea hârtiei, a produselor textile, a materialelor plastice, a vopselelor, a cernelii tipografice și a produselor cosmetice. Mai sunt, de asemenea, folosiți pentru a detecta scurgeri de apă reziduală, a ajuta la procedurile de diagnosticare medicală și a ucide dăunătorii din agricultură.

Sunt aceste substanțe sigure pentru sănătate și mediu?

Substanțele de înălbire optică sunt reglementate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, atunci când sunt utilizate în materialele care vin în contact cu alimentele, cum ar fi ambalajele din plastic și hârtia. Când sunt folosite pentru alte lucruri, cum ar fi industria de curățare, acestea sunt monitorizate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA).

Conform unor studii aceste substanțe pot fi potențial toxice pentru oameni și pot provoca efecte asupra dezvoltării și reproducerii. Cu toate acestea, se menționează că sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma aceste preocupări.

De asemenea, au fost ridicate întrebări despre reacțiile cutanate, iar multe cercetări nu au evidențiat sensibilizare; totuși, un studiu care a efectuat testele patch a observat că a apărut o sensibilitate atunci când s-a folosit lumină UV sau „acțiune abrazivă”. Deci, se pare că există un potențial risc dacă purtați haine impregnate cu înălbitori optici în lumina naturală a soarelui.

În ce privește efectele asupra mediului, aceste substanțe nu sunt ușor biodegradabile și pot să se bioacumuleze, astfel încât acestea să reprezinte un pericol potențial pentru viața acvatică. De asemenea, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind eticheta ecologică din 2011 cu criteriile pentru detergenții de rufe, înălbitorii optici sunt supuși fotodegradării, se pot produce numeroși metaboliți care nu sunt încă identificați, ceea ce înseamnă că este posibil să nu știm adevăratul impact potențial asupra mediului.

Având în vedere aceste întrebări cu privire la efectele asupra mediului și sănătății, dar și cantitățile uriașe ale acestor substanțe chimice folosite astăzi, pare înțelept să reducem utilizarea lor atunci când putem. Hainele noastre nu sunt așa de murdare încât să justifice formularea unor detergenți atât de puternici. Iar mașinile de spălat moderne, prin prisma economisirii energiei electrice, au programe scurte de clătire. Astfel că pe haine rămân întotdeauna reziduuri din detergenți. Iluzia albului imaculat, strălucitor, despre care am înțeles că nu este sinonimul curățeniei absolute ne poate costa sănătatea pe termen lung.

Și totuși iubim albul. Ce putem face?

Primul pas ar fi să reînvățăm să iubim și să prețuim albul natural, nu acea strălucire albăstrie artificială. Apoi vom căuta variante ecologice de substanțe cu efect de înălbire. Există alternative prietenoase și la îndemână pentru haine albe, fără pete: sucul de lămâie, bicarbonatul, aspirina, peroxidul de hidrogen sau oțetul alb rafinat.

Pentru ce mai comozi există produse în comerț, precum înălbitorul de rufe AKALIN pe bază de percarbonat de sodiu pur. Nu conține parfum, fosfor, înălbitori optici, coloranți, clor sau derivați ai acestuia.

Și să nu uităm că, până la urmă, albul înseamnă curățenie.

Dacă ți-a plăcut, distribuie această pagină să o vadă și prietenii tăi!

Newsletter
Alătură-te celor care află primii noutățile noastre
și plătește mai puțin!