Criteriul alegerii detergentului de vase potrivit a evoluat de-a lungul timpului

21.01.2019

Colorați, parfumați, mai vâscoși sau mai lichizi, mai duri sau mai delicați cu pielea, în flacoane mari sau mici, toți promit un lucru: să-ți lase vasele curate și strălucitoare. Și cam toți fac lucrul acesta până la un punct. Dincolo de asta sunt detalii, detalii care însă pot face diferența.

detergenti vase

În experiența personală, criteriul alegerii detergentului de vase potrivit a evoluat de-a lungul timpului. La început mă interesa doar să curețe vasele foarte bine, urmele de grăsime, crustele. Nu cred că m-au preocupat cu adevărat culoarea și parfumul, deși până la urmă între variantele aceluiași brand, alegeam după etichetă, culoare și miros. Mai consideram că dacă o picătură mică pe burete face spumă multă, acea spumă este eficientă și acționează mai bine. Apoi mi-am dat seama că acea spumă multă necesită mai mult timp să fie eliminată prin clătire. În unele cazuri clătești farfuria de zor și constați că rămâne pe ea o peliculă alunecoasă de care nu poți scăpa cu nici un chip. M-au mai interesat detergenții care protejează pielea, dar pe cât de blânzi erau cu pielea, la fel de blânzi erau și cu grăsimea de pe vase. Așadar îmi doream ceva care să spele bine-bine, să se clătească ușor și să nu-mi afecteze pielea mâinilor. Bun până aici.

După ce am adus pe lume un suflețel, atât de pur și curat, mi-am dorit să-i ofer o lume curată.

M-a întristat gândul că de fapt lumea în care a deschis ochișorii nu e nici pe departe curată sau perfectă. Încă ”muncim” la ea, și el va munci și poate multe generații la rând vor trebui să suporte efectele stilului de viață actual, și mai grav, inconștienței marilor industrii poluante. Dar ăsta este un alt subiect.

Ca proaspătă mămică, febra pentru bio, eco nu m-a ocolit nici pe mine. Mămicia vine la pachet cu o doză sporită de responsabilitate față de omulețul pe care l-ai adus pe lume. Nu are cum să fie altfel. Așa că cel puțin în ce privește copilul, mi-am dorit ca hrana, hainele și suprafețele cu care intră în contact să nu fie bombardate cu substanțe toxice. Am căutat soluții alternative la detergentul meu de vase, în ideea în care nu mi-am dorit reziduuri chimice dăunătoare care să fie ingerate ulterior cu alimentele. M-am documentat cu privire la substanțele dăunătoare din compoziția detergenților și dezechilibrele pe care le pot produce în organismul uman și asupra mediului. Grija față de copil s-a transformat ulterior în grija față de familie. Și noi, adulții, trebuie să ne schimbăm stilul de viață pentru a rămâne sănătoși. La un moment dat mi-am realizat singură un detergent de vase din ingrediente naturale, după o rețetă de pe internet. A fost mulțumitor și îl voi mai face pe viitor. Am mai folosit și alți detergenți bio, dar nu m-am oprit la unul anume.

Am încercat apoi detergentul de vase Akalin, la recomandarea unei prietene.

Detergentul era puțin mai lichid decât cele cu care mă obișnuisem, și făcea mai puțină spumă. L-am dozat normal pe burete, deși tendința era să-l îmbib cu soluția de vase. În timpul spălării am obținut o spumă fină, neagresivă care s-a eliminat incredibil de repede și de bine de pe farfurie. În urmă nu a rămas nici urmă de grăsime, nici spumă, nici peliculă alunecoasă, doar farfuria curată. Aproape că nu mi-a venit să cred că un detergent bio poate curăța atât de bine. Și apoi clătirea. În doi timpi (și fără trei mișcări) vasul e limpezit.

Atât de ușor. Asta m-a cucerit.

Autor

Aceste păreri ne-au fost trimise de Oana Jujeu.

Dacă ți-a plăcut, distribuie această pagină să o vadă și prietenii tăi!

Newsletter
Alătură-te celor care află primii noutățile noastre
și plătește mai puțin!